Nieuwsbrief Februari

Nieuwsbrief februari

Voel je vrij om deze te delen met mensen waarvan u denkt dat zij dit ook interessant vinden.

Deze maand gaan we hebben over kanker, 4 februari is de Wereldkankerdag en 15 februari is de Wereldkinderkankerdag. Een ziekte die helaas nog veel te veel mensen veroorzaakt. We hebben allemaal wel iemand in onze omgeving met kanker, welke soort vorm dan ook. Kanker betreft niet de persoon zelf, maar het gehele gezin van de gehele familie. Welke opties en mogelijkheden zijn er dan? Er komt zoveel op jullie af, je bent vermoeid en weet niet meer waar je de kracht moet vinden om hulp te zoeken en te vragen. En eerlijk gezegd weet u ook vaak niet waar u moet beginnen met hulpvragen.

Een nieuw jaar is ook een nieuwe vergoeding voor de inzet van de mantelzorgmakelaar, denk eraan om snelle hulp te vragen. Bepaalde aanvragen bij de gemeente kunnen namelijk lang duren door wettelijke normen waar de gemeente zich aan mag houden. Natuurlijk doet Miedema Mantelzorgmakelaar er alles aan om een ​​aanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wilt u weten wat ik precies kan plannen in uw specifieke situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

In deze nieuwsbrief deel ik enkele tips met jullie:

Pruikenvergoeding bij kanker:
Vaak word je door de behandeling van kanker kaal, bij de meeste verzekeringen heeft u recht op een pruikenvergoeding vanuit de basisvergoeding. (zie polisvoorwaarden). Wanneer er geen vergoeding mogelijk is, kunnen we de mogelijkheden bekijken van een fonds. Er zijn meerdere wegen die naar Rome lijden, en dus ook meerdere manieren om ons doel te bereiken. Ik help graag verder!
Soms speelt schaamte een rol, vraag toch om hulp en/of tips.

Respijtzorg /vervangende mantelzorg voor als het teveel is:
Wilt u meer tijd voor opgenomen, een nachtje doorslapen of juist uitslapen? Even tijd met vrienden van familie doorbrengen, of juist helemaal niets willen doen en op bed liggen. Vervangende mantelzorg is dat iemand tijdelijk de genomen van u als mantelzorger over kan, dit wordt betaald door uw zorgverzekering, hier over ik u graag persoonlijk meer. Neem vrijblijvend contact met mij op om de opties te bespreken. Vervangende mantelzorg kan ook iemand zijn de boodschappen voor u doet, die meegaat naar (medische) afspraken bijvoorbeeld, van klein gebruik hulp verricht.
Respijtzorg kan tijdelijk worden opgenomen zodat u weer aan kunt komen. Dit kan gaan om 1 meerdere nachten. Wat voor jullie prettig is. Dit is echt bedoeld om meer ademruimte te creëren.

Vakantie opvang:
Het lijkt nog heel erg lang te duren, maar voor u weet het breekt de zomervakantie weer aan (ik kan in ieder geval niet wachten tot het zomerse weer). Iets wat veel mensen niet weten is dat er vaak ook vakantieopvang is. Hierbij wordt een tijdelijke zorgovereenkomst van u als mantelzorg. Zo kunt u onbevangen op vakantie gaan, waarbij er iemand anders de zorg overneemt, en de zorgvrager toch de juiste hulp krijgt. Deze opvang is er in diverse varianten, waarbij dit de tijd van het jaar om is om te kijken. Er moet kennis worden gemaakt, toekomstige indicaties moeten geregeld en aangevraagd worden etc. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een ouderen met geheugenproblemen, van een soort met een beperking.

Reizen bij kanker:

Via u zorgverzekering is er vaak een vergoeding mogelijk om te reizen van en naar het ziekenhuis bij een aantal ziektebeelden. Indien er begeleiding nodig is, wordt ook de begeleiding betaald. Ziektekostenvergoeding is:

  • Nierdialyses moet ondergaan in een instelling.
  • Behandelingen bij kanker met chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie moet ondergaan.
  • Zich uitsluitend per rolstoel verplaatsen.
  • Een zeer beperkt gezichtsvermogen (slechtziendheid) heeft, dat zonder begeleiding niet mogelijk is.
  • Jonger dan 18 jaar is, en gebruik maakt van verzorging vanwege complexe somatische (lichamelijke) problematiek, of een lichamelijke handicap heeft.
  • Aangewezen is op geriatrische revalidatie.
  • Is een specifieke behandeling wordt en die onderdeel is van een zorgprogramma bij geneeskundige voor specifieke patiëntengroepen (GZSP).

Bron: Zorginstituut link:

Ook zijn er opties voor speciale taxi’s die u halen en brengen. Alles om u te ontzorgen, en te zorgen dat u zo min mogelijk aan het hoofd heeft. Via de gemeente kan er een speciale taxipas worden aangevraagd, waardoor u goedkoper kunt reizen. Er zijn voorzieningen voor binnen en buiten de eigen gemeente. Deze voorzieningen zijn er voor iedereen, niet alleen als u kanker heeft dus!

Tijdelijke hulpmiddelen: 
iemand met kanker wordt vaak zieker en zieker, later opknappend heengaat. Soms zijn er dan (tijdelijke)hulpmiddelen nodig, kunt u de hulpmiddelen vaak 6 maanden geheel gratis lenen. Na 3 maanden krijgt u een brief van de middelen die nog nodig zijn, wanneer u niets te doen heeft. Soms is dit het moment dat u de hulpmiddelen langer nodig heeft, en kunt u een aanvraag indienen van de hulpmiddelen zelf aanschaffen.
Onbegrip:
Wanneer iemand in een kankertraject zit, komt er heel veel emoties bij kijken, in de eerste periode is hiervoor vaak nog begrip. Wanneer dit langer duurt kan het zijn dat het begrip een stuk minder wordt. Er zijn speciale groepen waar u terecht kunt met vragen, kunt praten met lotgenoten. Vaak ervaren mensen dit als zeer prettig. Deze mensen hebben van zaten in precies dezelfde schuitje en weten als geen ander waar u tegenaan loopt. Ook worden er soms speciale activiteiten georganiseerd. U kunt in de IJmond bijvoorbeeld denken aan: Inloophuis Kennemerland website:

Het gesprek met de werkgever aangaan:
Misschien ziet u hier als een berg tegenop, maar het bespreekbaar maken kan al enorm helpen en bedenken. Soms kan het fijn zijn om juist aan het werk te zijn, om even geen patiënt te hoeven zijn. Om dit gesprek aan te gaan zijn er tips die u hiervoor kunt gebruiken op: www.kenniscentrum-werkenkanker.nl
Voelt u zich vrij om contact met mij op te nemen, ik beantwoord u vragen met alle liefde.
Vaak is er met een kleine aanpassing al veel verschil mogelijk. En het mooiste is, de dienstverlening wordt overeengekomen door de aanvullende zorgverzekering!
LinkedIn
Instagram
ONS THUIS
Vorig bericht
Valentijnsactie
Volgend bericht
Bereikbaarheid en instanties
Menu