Ondersteuning bij persoonsgebonden budget (PGB)

Wat is een PGB?

De afkorting PGB staat voor is een persoonsgebonden budget. Hiermee krijgt u een geldbedrag tot uw beschikking, waarmee u uw eigen zorgverleners kunt inzetten of uw eigen noodzakelijke hulpmiddel kunt aanschaffen.

Bij een persoonsgebonden budget (PGB):

  • Regel je zelf je zorg
  • Huur je met dat budget je eigen zorgverleners in
  • Bepaal je zelf waar, wanneer en hoe je geholpen wordt
  • Koop je zelf je voorzieningen in zoals een rolstoel, scootmobiel, traplift, aanpassingen in de badkamer, huiskamer etc.

Moet er veel geregeld worden voor PGB?

Een PGB geeft meer vrijheid dan zorg in natura (ZIN), maar je moet ook veel regelen. Een persoonsgebonden budget kan soms een duurdere voorziening zijn die in een aanvraag bij de gemeente altijd goed onderbouwd moet worden.

Met een PGB kunt u ook u eigen zorgverleners inzetten, met uw zorgverleners maakt u afspraken over de zorg die gegeven moet worden zoals welke dagen, tijdstip(pen) en op welke plaats. Als mantelzorgmakelaar kan ik u helpen om dit zorgplan op te stellen en het zorgplan te schrijven.

Mantelzorg betaald uit PGB

Het voordeel van een PGB is dat u zelf kunt beslissen welke zorgverleners u komen helpen. Ook kunt u door een PGB voor hulpmiddelen zelf bepalen welk hulpmiddel u aanschaft, de gemeente heeft vaak een beperkt aanbod. Door een PGB heeft u keuzevrijheid. De PGB ontvanger hoeft niet per se een professionele zorgverlener in te huren, hij of zij kan met het PGB ook een mantelzorger inschakelen zoals familie, vrienden en kennissen. De mantelzorger kan uit het PGB betaald krijgen.

Menu