Help de drukke Decembermaand

De decembermaand is vaak een hele drukke tijd. En niet iedereen ervaart de decembermaand als feestmaand. Bij sommige staan de stressvlekken al in de nek bij het idee. Miedema Mantelzorgmakelaar wil graag enkele tips met u delen. In de hoop dat u ook (een klein beetje) kunt genieten van kerst. Vaak begint kerst met een aantal familietradities.  

Voor mensen met geheugenproblemen zoals bijvoorbeeld dementie of Alzheimer valt tijdens de kerst de structuur weg, waardoor er problemen kunnen ontstaan.  Hierbij deelt Miedema Mantelzorgmakelaar enkele tips zodat het hopelijk gezellige dagen gaan worden!  

Help de feestdagen drukte 

  • 1. Bespreek eerst samen wat de wensen en verwachtingen zijn. Zou komt u niet voor nare verassingen te staan.  
  • 2. Weet allereerst dat u er niet alleen voor staat. Vraag hulp in het netwerk zoals familie, vrienden, kennissen of buren als u hulp kunt gebruiken. Vaak zijn mensen bereid om te helen, u hoeft het alleen maar te vragen.  
  • Geef duidelijk aan waarbij u hulp nodig heeft. Lukt het u niet om een gerecht te bereiden omdat u het al druk genoeg heeft met zorgen?  Geef duidelijk aan waarbij u hulp nodig heeft. 
  • 3. Bekijk waar de feestdagen gevierd gaan worden. Vind iemand het prettig om in zijn eigen omgeving te blijven, of kan het juist goed zijn om bij familie, vrienden, kennissen of buren op bezoek te gaan en laat je verwennen.  
  • 4. Neem voldoende rust, en plan die rust in. Voor iemand met geheugenproblemen of ouderen kunnen de feestdagen al vermoeiend genoeg zijn. Houd er rekening mee dat ouderen of mensen met geheugen problemen minder energie hebben. U kunt er bijvoorbeeld aan denken om een rust moment in te plannen, of niet de gehele dag bezoek te hebben. Ook kunt u bekijken als u bij iemand op bezoek gaat, of daar een mogelijkheid is om te rusten.  
  • 5. Accepteren dat dingen anders gaan. Dit is ontzettend moeilijk. Maar accepteer dat iemand niet meer (heel lang) kan of wil natafelen. Houdt hier bijvoorbeeld bij de tafelindeling rekening mee. Neem soms genoegen met minder, zo wordt het voor iedereen feest. Het gaat er uiteindelijk om dat je samen kunt zijn.  
  • 6. Het kerstmenu: vindt u het heerlijk om te koken, haalt u daar de ontspanning uit? Kook dan vooral een 3- 4- of 5 gangen menu. Bent u niet zo van het koken en bakken? Wellicht is er een restaurant in de buurt dat afhaalmaaltijden heeft. Of wellicht wilt uw bezoek graag koken. Kerst draait vooral om het samen zijn en de gezelligheid.  
  • 7. Voor ouderen of mensen met geheugen problemen kan een gesprek soms lastig te volgen zijn , zeker als veel mensen bij elkaar zijn. Wissel eventuele activiteiten af. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen, maak een op een praatje of doe juist een gezellig spelletje.  
  • 8. Maar vooral geniet van de feestdagen! Maak herinneringen en kom gezellig samen. Vergeet vooral ook niet te genieten van en met elkaar!  

Miedema Mantelzorgmakelaar helpt u graag verder. Laten wij samen kijken waar verlichting aangebracht kan worden. Wat heeft u nodig? Welke behoefte heeft u, welke raken wilt u liever niet meer doen?
Laat u helpen! Mijn dienstverlening wordt veelal vergoed door de zorgverzekering waardoor u er veelal geen kosten aan heeft!

Tot slot wenst Miedema Mantelzorgmakelaar iedereen hele fijne, gezonde en gelukkige dagen toe! Ook in 2022 staat Miedema Mantelzorgmakelaar weer voor u klaar.

 

Miedemamantelzorgmakelaar
Kerstdrukte bij mantelzorgers
LinkedIn
Instagram
Vorig bericht
Win actie: Miedema Mantelzorgmakelaar bestaat 2 jaar
Volgend bericht
Valentijnsactie
Menu